Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Alku Vasa Concept -tielle

Kun kipinä Vasa Conceptiin alkoi 

 

On heinäkuinen ilta 2015, kun puhelimeni soi ja minua pyydettiin lähtemään kuntoutujani mukaan Turkuun Vasa Concept -leirille. Päätös oli helppo tehdä.  Totta kai lähden mukaan oppimaan uutta. Tätä ennen olin Vasa Conceptista olin yrittänyt Googlettaa ja Youtubettaa mistä on oikein kyse. Oli vain selvää, että kuntoutuminen edistyy, vaikka aivovaurion saamisesta olisikin jo vuosia aikaa. Halusin tietää, miten tämä on mahdollista. 

Päivät Turussa oli mielenkiintoisia ja ammatillisia kysymyksiä heräsi paljon. Ajatukset kamppailivat keskenään ja Dr. Vasa heitti hyviä, mutta tiukkoja kysymyksiä. Heti alusta alkaen oli selvää, että Vasa Concept vaatii heittäytymistä terapeutilta ja uudenlaista ajattelua. Näin myöhemmin olen ymmärtänyt, että ammatillisen ajattelun tarvitsikin muuttua täysin, jotta voin saada aiempaa tehokkaampia tuloksia… jotta voin saada EDISTÄVIÄ kuntoutustuloksia aikaiseksi vielä vuosien jälkeenkin. 

Kyseessä oli Suomen ensimmäinen Vasa Concept workshop tai leiri, kuten savossa on totuttu sanoa. Ensimmäisellä viikolla paikalla oli vain kolme kuntoutujaa avustajineen ja olin ainoa valmistunut terapeutti. Pohdin paljon, mitä on liikkeiden taustalla, miksi liikkeet toimivat. Iltaisin kirjoitin toiminnan analyyseja päivän aikana tehtävistä liikkeistä. Joiden avulla perustelin itselleni, miten voin jatkaa näiden liikkeiden tekemistä kyseisen kuntoutujan kanssa. 

Toiminnan analyysin avulla jo selvisi, että liikkeet harjoituttavat todella laaja-alaisesti koko kehoa ja kehon yhteyttä aivoihin. Toiminnan analyysit pitenivät ja pitenivät. Toiminnan analyysien myötä oli selvää, että Vasa Conceptia voin toteuttaa myös toimintaterapeuttina. Paljon yhteyksiä lasten toimintaterapiaan, jossa otetaan kokonaismotoriikka huomioon aikuisten toimintaterapiaa laajemmin. Itseäni on hämmentänyt jo aiemmin se, että miten lasta hoidetaan kokonaisuutena, mutta vammautunut aikuinen jaotellaan osiin ja usein toimintaterapeutin osaksi annetaan kädet ja toiminta. Kuitenkin kädet ovat kiinni vartalossa ja kättä et voi laittaa nyrkkiin ilman keskivartalon aktivaatiota. 

Vaikea ehkä sanoin kuvata mitä mielessä liikkuu aina toimintaa miettiessä, mutta kollega Bunty McDougall The Wall malli kuvaa sitä. Kuvan lähde https://thehappyhandwriter.co.za/the-perceptual-motor-foundations-of-handwriting-handwriting-development/

Kokonaisvaltaisesta ajattelusta huolimatta mielessä pyöri laaja ammatillinen shokki. Tämä on ihan jotain muuta kuin mitä koulussa on opetettu. Paljon uusia asioita, joita alussa en edes täysin sisäistänyt. Paljon kysyttävää, mutta kaikki kysymykset eivät vielä muodostuneet lauseiksi. Viikon aikana tuli käytyä koko tunneskaala läpi. Tiesin vain, että tätä on jatkettava. Leiriltä palattua Vasa Conceptin tapaisia harjoituksia aloitin tarjoamaan muillekin kuntoutujille. Tuolloin en tiennyt vielä millaista tunnemylläkkää oli jatkossa huomata kuntoutujien kuntoutuvan Vasa Conceptilla. Tällöin mielessä pyöritin toistuvasti, että jos olisin tiennyt tästä aiemmin olisiko kuntoutujieni tilanne toisenlainen tai jos olisin voinut auttaa aiempiakin kuntoutujia.  Mitä jos… mitä jos… ja kyyneleiden pyyhintää. 

Jo ensimmäisenä päivänä oli selvää, että Vasa Concept vaatii kuntoutujalta vahvaa sitoutumista päivittäiseen harjoitteluun, jotta tulee tarpeeksi informaatiota aivoille, jotta ne voisivat uudelleen järjestyä eli toinen aivoalue ottaa vaurioituneen alueen tehtäviä hoitaakseen. Toistomäärän lisäksi olennaista on, että mitä toistetaan. Kaikkia huonoja liikemalleja halutaan välttää. Eli aivoille mahdollisimman paljon kaikkea hyvää informaatiota. Meni paljon aikaa ennen kuin tajusin, mitä kaikkea Rajul Vasa tällä tarkoittaakaan. 

Vasa Concept on myös ollut ensimmäinen oppimisen matka, jota olen tehnyt yhdessä kuntoutujien kanssa. Yleensä koulutukset ovat olleet vain terapeuteille, mutta tässä opitaankin yhdessä, jolloin kuntoutujakin oppii samalla. Oppiminen selkeästi lisää motivoitumista harjoitteluun. 

Kirjoittaja:

Mari Tynkkynen

Toimintaterapeutti AMK
Työnohjaaja
Vasa Concept -kouluttaja
Neurologisen kuntoutuksen erityiskoulutus
040 748 5390

Lisätietoja Vasa Conceptista löydät kotisivuiltamme : https://terapiaperhonen.com/vasa-concept/

.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Tutustu blogin aiheisiin:

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.