Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Miten minä voin hyötyä äitiysfysioterapiasta? 

Äitiysfysioterapia on fysioterapian erikoistumisala. Äitiysfysioterapiaosaaminen koostuu useista eri koulutuksista, erikoistumisista ja työkokemuksesta.  

Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaista ennaltaehkäisevää tai kuntouttavaa fysioterapiaa, jonka tavoitteena on edistää raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten terveyttä ja hyvinvointia. 

Ohjaus, neuvonta ja kuntoutus äitiysfysioterapiassa pohjautuu tutkittuun tietoon ja vankkaan kliiniseen kokemukseen. Äitiysfysioterapiassa jokainen terapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, mutta jokaisella terapeutilla on kuitenkin omat vahvuutensa. Jokainen äitiysfysioterapeutti on kuitenkin erikoistunut seuraaviin asioihin:  

  • raskausajan liikunta ja harjoittelu  
  • synnytykseen valmistautuminen  
  • synnytyksestä palautuminen  
  • suorien vatsalihasten erkauman kuntoutus  
  • äidin ergonomia vauva- ja pikkulapsiaikana  
  • kivun hoito raskauden aikana sekä synnytyksen jälkeen  
  • sektio- ja episiotomia-arpien hoito  
  • vauvan psykomotorisen kehittymisen tukeminen  

  

Myös lantionpohjan toimintahäiriöt kuuluvat vahvasti äitiysfysioterapiaan, joten useimmat äitiysfysioterapeutit ovat myös asiantuntijoita lantionpohjan fysioterapeutteina. Kuten listasta huomaat, äitiysfysioterapia vaatii runsasta kouluttautumista ja osaamista!  

Äitiysfysioterapiaan pääsee ilman lähetettä ja vastaanotolle voit hakeutua jo raskautta suunnitellessa, raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen, oli siitä kulunut sitten viikkoja tai vuosia.  

Raskausaikana äitiysfysioterapeutin ohjaukseen ja hoitoon hakeutumisen syitä on useimmiten liikunnan ohjaus raskausaikana, tuki- ja liikuntaelinten kivut raskausaikana, liitoskivut sekä aktiiviseen synnytykseen valmistautuminen.  

Synnytyksen jälkeen puolestaan tyypillisimpiä syitä hakeutua äitiysfysioterapeutin vastaanotolle ovat fysioterapeuttinen jälkitarkastus synnytyksen jälkeen, ryhdin ongelmat, keskivartalon ongelmat (vaikeudet hahmottaa ja hallita, keho tuntuu oudolta, ei jaksa kannatella kehoa, selkä väsyy), vatsan pömpötys ja erkauma, raskaamman liikunnan aloitus sekä lantionpohjan oireet, kuten virtsan/ulosteenkarkailu tai paineen tunne alapäässä. Syitä on siis monia!  

Terapiassa on tärkeää sitoutua omahoitoon ja kuntoutukseen, jotta haluttuun hoitotavoitteeseen päästään. Vauva- ja pikkulapsiaika on hektistä ja väsyttävää ja on tosi ymmärrettävää, ettei oman kehon huoltaminen ja kuntouttaminen ole aina ykkösenä prioriteettilistalla. Juuri siksi onkin tärkeää miettiä yhdessä ammattilaisen kanssa juuri ne sinulle kaikkein oleellisimmat harjoitteet ja ohjeet, jotta edistystä palautumiseen ja lievitystä oireisiin voitaisiin saada mahdollisimman tehokkaasti. Netti on ohjeita pullollaan, mutta monesti tietotulva tuntuu uuvuttavalta ja urakka niin isolta, että se jää aloittamatta kokonaan. Kahden pienen lapsen äitinä ymmärrän harjoittelun realiteetit myös henkilökohtaisella tasolla, joten voit tulla vastaanotolle ilman pelkoa, että lähdet kotiin valtavan harjoitemäärän kanssa.  

Mietitään yhdessä, miten sinä ja kehosi voisitte jaksaa uudessa elämäntilanteessasi parhaiten. <3 

Kirjoittaja: 

Terapiaperhosen äitiysfysioterapeutti 

Saat palvelusta lisätietoja täältä. Ajan saat varattua joko suoraan nettiajanvarauksemme  kautta tai soittamalla toimistollemme 050 475 0560.

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.